Sommermat

Når det er varmt ute, kan det være godt med en kald lunsj. Spørsmålet er om en kald brunsj kan være like sunn som en varm husmannslunsj? Svaret er ja, hvis du sørger for at den inneholder både protein, langsomme karbohydrater og vitaminer og antioksidanter. Proteinet trenger du til musklene og for å reparere cellene i kroppen, karbohydratene trenger du for å gi kroppen og først og fremst hjernen god tilførsel av energi slik at du holder deg pigg, og vitaminer og antioksidanter trenger du for å holde deg frisk og for å «smøre» alle funksjonene i kroppen.

Brunsj
Spis en tallerken kefir med müsli og masse ferske bær, sammen med en grov brødskive med skinke og tomat. Hvis du vil, kan du også smøre et lag med kremost under skinken. Kefiren, skinken og kremosten gir deg protein, müslien og brødet gir deg gode karbohydrater, og bærene og tomaten sørger for vitaminene.

Søtt på maten
Etter en god middag er det alltid godt med noe søtt. En enkel sommerdessert som du kan forberede, er å la vaniljeyoghurt renne av i et kaffefilter og så blande denne med en god müsli og masse ferske bær i et vanlig drikkeglass. Sett den i kjøleskapet og hent den når du får ånden over deg.

Rabarbrakompott med jordbær og cottage cheese
Nå før sankthans er rabarbraen aller best. Kok noen stilker med litt vann og sukker i en kasserolle. Når alt er kokt i stykker, heller du det opp i en tallerken og legger i noen frosne jordbær. La alt bli avkjølt, og spis så kompotten med litt cottage cheese i, samt en grov brødskive med pålegg. Godt til frokost eller som mellommåltid en varm sommerdag!

Holdbar ventebrødskive
Når du er ute og går eller har en lang dag på stranden foran deg, kan det være godt å ha litt reservemat på lur i tilfelle magen begynner å rumle. På varme sommerdager kan dette være vanskelig uten kjølebag, men pakk ned noen skiver med brød i en plastpose, en boks tunfisk, en hel avokado og en spork (en kombinert kniv og skje). Perfekt å ta frem og lage et dobbelt smørbrød med tunfisk og most avokado – og spiser du den ikke den ene dagen, så holder den seg til neste, eller neste eller neste…

Havregrynstopping
Kan is være sunt? Kanskje ikke, men godt er det, og den blir sunnere hvis du spiser den med havregrynstopping. Ta en liten skål med vaniljeis, strø over litt vanlige havregryn og hell over litt sirup. Prøv det, du kommer til å bli overrasket over hvor godt det er!

Smoothie i termos
Når det er varmt ute, kan det være godt å ha med noe forfriskende å drikke. Bland din egen smoothie med vaniljeyoghurt, banan, havregryn eller müsli og masse frosne bær. Spe med melk, og hell den i en termos. Perfekt å ha med på pikniken eller på lekeplassen.

Rask sommergrøt
Nå om sommeren kan det være godt med en kald og oppfriskende grøtfrokost. Ta 2 dl naturell yoghurt og bland sammen med 1 dl havregryn eller müsli, la blandingen stå noen timer i kjøleskapet, og gjerne over natten. Bland den ut med noen skiver fersk frukt og ev. litt mer yoghurt, perfekt en tidlig sommermorgen når tiden er knapp.

Varmt smørbrød
Sommer og solfylte dager, og man ønsker ikke å bruke unødvendig tid på å lage lunsj. Ta et godt brød, og lag et dobbelt smørbrød som du fyller med litt sennep, ost, skinke og en tomatskive. Stek på begge sider i en vanlig stekepanne til osten har smeltet. Spis smørbrødet med en lekker salat som du lager av resten av tomaten, litt salat, paprika og avokado og noen jordbær i skiver. Passer perfekt med litt bringebærbalsamico på.