Havregrøt – en perfekt frokost

Havregrøt kan lages på tusenvis av måter. Visste du at det til og med finnes et eget VM i havregrøt som holdes i Skottland hvert år?

Lag den hvor som helst
I ovnen, på komfyren, i kjøleskapet eller hvorfor ikke i mikroen. Havregrøt kan du lage hvor som helst, så lenge du har en slags beholder og noe å røre med. Raskest går det i mikroen, et minutts tid, så pling og grøten er klar. Perfekt for travle morgener, ettersom du slipper å vaske opp kjelen. Har du litt lengre tid på deg? Test ovnsbakt havregrøt!

Vil du at frokosten skal være servert når du våkner? Forbered grøten om kvelden, og la den svelle i kjøleskapet over natten. Så er det bare å spise den om morgenen. Test havre- og chaipudding!

For idrettsutøvere, kontorister og dem som vil ha lite karbohydrater
Joda, alle kan faktisk spise havregrøt. Til og med den mest innbitte tilhengeren av lavkarbodiett som vil minimere inntaket av karbohydrater i løpet av dagen, kan spise grøt!

Havregrøt i lavkarbo-stil
En fet havregrøt som metter i timer, og som alle tilhengere av lavkarbo kan nyte.. Det er riktig at havre bidrar med en del fiberrike karbohydrater, men hvis man nå skal spise veldig lite karbohydrater, så gjelder det jo å velge dem med den beste kvaliteten. Med nøtter, fløte og annet fettrikt tilbehør, kan faktisk også tilhengere av lavkarbodiett spise havregrøt. Her har vi tre oppskrifter på lavkarbogrøt.

Idrettsgrøt
Idrettsutøvere trenger mye energi. En porsjon havregrøt inneholder lite! Hvordan skal det kunne fungere? Null problem, her gjelder det å energibooste med sunne cashewnøtter, mandler, bananer og tørkede aprikoser. Ja, eller de nøtter, frø og frukter du måtte ha lyst på. Spis grøten med melk og så et par kokte egg ved siden av, og du har en frokost med fiberrike karbohydrater, masse protein og mengder med vitaminer. En frokost som du orker å trene på! Nedenfor finner du tips om hva du kan legge til for å energibooste grøten din.

Energiboost havregrøten
Mange sier at de ikke blir mette på havregrøt. I forhold til energimengden så metter grøt veldig bra sammenliknet med annen mat, med andre ord perfekt for deg som vil holde vekten eller gå ned noen kilo. Blir du raskt sulten, kommer det av at en porsjon grøt (kokt på en desiliter havregryn) gir fattige 130 kcal. Behøver du mer energi enn som så? Det er ikke noe problem, i tillegg til den enkle løsningen å spise en dobbelt porsjon, kan du legge til nøtter, frø, tørket frukt, en fløteskvett, melk osv.

En porsjon havregrøt = 130 kcal

Legg til én eller flere ingredienser hvis du vil ha mer energi:

3 ss nøtter/frø

160 kcal

1 eple/pære/nektarin

70 kcal

3 ss rosiner 

80 kcal

4 tørkede aprikoser 

70 kcal

1 banan 

100 kcal

1 dl bær 

30 kcal

1,5 dl lettmelk

70 kcal

½ dl kremfløte 

180 kcal