Havre er fantastisk

Havren er en av være mest populære kornsorter og har vært dyrket i Norden siden 1700-tallet. Noen ganger glemmer vi hvilken fantastisk råvare havren er.  

Havre er 100 % fullkorn
Havregryn er havre i sin reneste form. Skallet fjernes fra havren før den varmebehandles (for at enzymer som ødelegger havren skal inaktiveres) og valses deretter til gryn. Vil man ha gryn som raskere skal kunne kokes til grøt, klippes grynene i mindre biter, og vil man ha gryn med mer fiber, tilsettes vanlig hvetekli (skallet fra hvete). Havre er altså 100 % fullkorn! Med det mener vi at hele havrekjernen er med, og at ingenting har blitt fjernet. Ytterst på kjernen sitter skallet (som jo er fibre) og innenfor dette er det stappfullt med viktige vitaminer, mineraler, antioksidanter og biologisk aktive stoffer som gjør godt for kroppen. For eksempel har studier vist at det finnes en sammenheng mellom et høyt inntak av fullkornprodukter og et friskt hjerte!

En porsjon grøt – så mye næring
En porsjon havregryn (kokt på 1 dl havregryn) gir 23 gram karbohydrater (hvorav hele 4 gram er fiber), 5 gram protein og 3 gram fett. Både karbohydratene og proteinet og fettet er av toppkvalitet! I tillegg til dette får du i deg mengder med fiber, vitaminer og mineraler.

Havre som kolesterolsenker
Havre inneholder et oppløselig, geldannende fiber som heter betaglukan, og det har flere gode helseeffekter! På en helt naturlig måte kan det senke en forhøyet kolesterolverdi, noe som er positivt for hjertet. Når betaglukanene passerer tarmen, tar de med seg gallesalter som forsvinner ut med avføringen. Leveren må da danne nye gallesalter, og for å gjøre dette, må kolesterol tas fra blodet (ettersom kolesterol er en byggesten i galllesaltene), noe som gjør at kolesterolinnholdet i blodet reduseres. Tenk hva litt havre i magen kan gjøre! For at betaglukan skal ha noen effekt, må du få i deg 3 gram per dag, noe som tilsvarer 1,5 dl havregryn.

Betaglukan er også bra for blodsukkeret, fordi det brytes langsomt ned og gir en jevn og fin blodsukkerstigning.

Havre som proteinkilde
Vegetabilske proteinkilder er normalt sett ikke fullverdige fordi de ikke inneholder tilstrekkelig mengde av de livsnødvendige aminosyrene. Men blant de vegetabilske kildene er forskjellene store, og havregryn ligger i den absolutte toppen sammen med f.eks. soyabønner. Det holder med noen spiseskjeer melk til én porsjon havregryn for at all protein i porsjonen skal bli fullverdig, og du kan godskrive hvert gram med protein både fra grynene og melken.

Dessuten er havregryn en utrolig billig proteinkilde. Hvis vi sammenlikner hvor mye det koster å få i seg 10 gram protein fra ulike kilder, ser listen slik ut

Havregryn (11 kr per kg) – 0,83 kr 
Kidneybønner (40 kr per kg) – 1,83 kr
Melk (8 kr per liter) – 2,30 kr
Egg (2 kr stykk) – 2,80 kr 
Storfekjøtt (70 kr per kg) – 3,66 kr

En porsjon havregrøt med melk, eller hvorfor ikke en smoothie lagd på havregryn og melk, blir altså protein av absolutt høyeste kvalitet til en uslåelig pris.

Her finner du oppskrift på smoothies!

Grøt og metthetsfølelse
For deg som vil holde vekten, er grøt et godt alternativ på frokostbordet. Som du ser metter grøt klart mer enn andre frokostalternativer når man ser på metthet i forhold til energiinnholdet.

 

Er du blant dem som til tross for den overlegne metthetsverdien ikke synes at du holder særlig lenge på en tallerken med grøt? Årsaken er sannsynligvis det lave energiinnholdet. Men det finnes en løsning! Pimp opp grøten med litt frø, nøtter, tørket frukt eller et kokt egg ved siden av, så holder du deg mett lengre. Et annet alternativ er å spise havren i form av en sunn müsli til kefiren eller yoghurten – hvorfor ikke med litt ferske bær. En annen løsning er selvsagt å spise en større porsjon for å bli mer mett.

Her finner du oppskrifter på grøt!

Energiinnhold
– En porsjon havregrøt med 1 dl lettmelk og 2 ss eplemos = 275 kcal
– En porsjon havregrøt med 1 dl lettmelk og 2 ss eplemos + 2 ts solsikkekjerner, 1 ss mandler/hasselnøtter, 2 klipte aprikoser = 405 kcal
– En tallerken (2,5 dl) naturell 3 % yoghurt, 1 dl müsli, 2 ss blåbær = 312 kcal